Masło shea nierafinowane

Masło shea nierafinowane, pochodzi z Afryki. Jedno z najcenniejszych maseł bazowych. Produkt naturalny zawierający antyoksydanty. Zapach jest delikatny, przypominający orzechy. Stanowi cenne źródło witamin A, E i F. Zawiera naturalne filtry UV. Bogate w kwasy tłuszczowe takie jak: oleinowy, stearynowy, linolowy, palmitynowy i arachidowy. Jest produktem, który można stosować już bezpośrednio na skórę. 

Właściwości:

  • przeciwzapalne
  • kojące 
  • nawilżające 
  • naturalny filtr UV, opóźnia procesy starzenia 
  • regeneracyjne
  • naturalny emolient
  • natłuszczające 
  • odżywcze

Masło shea rafinowane

Masło shea rafinowane, pochodzi również z Afryki. Powstaje po rafinacji masła „surowego” (nierafinowanego). Masło to jest idealne jako komponent kremów, balsamów, natomiast jest juz produktem przetworzonym, co za tym idzie pozbawionym niektórych właściwości charakterystycznych dla masła shea nierafinowanego, przede wszystkim nie posiada zapachu.

Właściwości:

  • przeciwzapalne
  • kojące 
  • nawilżające 
  • naturalny filtr UV, opóźnia procesy starzenia 
  • regeneracyjne
  • nawilżające 
  • odżywcze

Masło mango

Masło mango uzyskuje się z nasion Mangifera Indica , znane nam jako mango. Konsystencją masło to przypomina masło roślinne. Posiada neutralny aromat, a kolorystyka wacha się od białego do jasno-żółtego lub kremowego. Masło jest źródłem trójglicerydów następujących kwasów tłuszczowych: oleinowego, stearynowego i linolowego, gdzie ostatni jest szczególnie ważny w pielęgnacji skóry. Jest bogate w witaminy A, E, C, D oraz z grupy B. Zawiera kwas foliowy oraz mikroelementy takie jak: Fe, K, Ca i Mg. Zawiera tokoferole i fitosterole.

Właściwości :

  • nawilżające 
  • przeciwzapalne 
  • regenerujące 
  • zmiękczające

Masło kakaowe nierafinowane

Masło kakaowe otrzymuje się z tartych owoców kakaowca, poprzez wyciskanie. Posiada przyjemny aromat kakao, a może nawet czekolady, każdy czuje w tym maśle coś innego, a jednocześnie przyjemnego i apetycznego.  Masło zawiera naturalne antyoksydanty.  Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki minerały. Zawiera witaminy A, C, E, B i K. Zawiera proteiny, taninę, kofeinę oraz fitosterole.

Właściwości: 

  • nawilżające
  • przeciwzapalne
  • regenerujące
  • naturalna ochrona przeciwsłoneczna
  • zapobiega rozstępom 
  • opóźnia procesy starzenia się skór, dzięki zawartości fitosteroli
  • wygładzające 
  • relaksujące 
  • przyspiesza proces opalanie

Masło kawowe

Masło kawowe otrzymuje się z oleju tłoczonego z nasion kawy arabskiej. Posiada konsystencje kremową oraz przyjemny zapach świeżo palonej kawy. Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak linolowy oraz palmitynowy. Zawiera witaminę A, D i E, kofeinę, oraz fitosterole.

Właściwości:

  • antyoksydacyjne
  • antycellulitowe
  • natłuszczające
  • poprawia elastyczność skóry
  • wygładzające 
  • energetyzujące
  • nadaje jedwabistość włosom
  • uspokajające przy reakcja alergicznych

Masło muru-muru

Masło murumuru, pozyskuje się z owoców palm tropikalnych Astrocaryum murumuru. Masło jest tłoczone na zimno. Bogate w witaminy, szczególne Witaminę A, która występuje w ilości ok. 50 000 IE na 100 gr masła oraz aminokwasy. Masło to idealnie łączy się z innymi masłami: kakaowym, shea oraz kawowym, z olejami jojoba, macadamia oraz z pestek winogron i innymi.

Właściwości:

  • bakteriobójcze
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwzapalne
  • nawilżające
  • odżywcze
  • przyspiesza gojenie drobnych ran
  • regeneracyjne
  • ochronne, zawiera naturalne filtry UV
  • łagodzące przy łuszczeniu się skóry
  • przeciwstarzeniowe